Intimnost tokom upale prostate

Seks sa prostatitisom izaziva mnogo kontroverzi među savremenim lekarima. Neki stručnjaci smatraju da je intimnost korisna za pacijenta. Drugi liječnici tvrde da kontakti mogu pogoršati tok patološkog procesa. Da biste shvatili je li moguće imati seks s takvom dijagnozom, morate znati specifičnosti dijagnoze.

Ignoriranje simptoma prostatitisa dovodi do ozbiljnih posljedica i problema sa partnerom

Karakteristike bolesti

Prostatitis se otkriva u velikoj grupi pacijenata. Dijagnoza se nalazi kod 30% mladih i više od 60% starijih pacijenata. Postoji zabluda da ova bolest pogađa samo oslabljeno tijelo. Ali ovo je daleko od istine. Upala prostate ima mnogo uzroka. Iz tog razloga, može se pojaviti kod muškaraca bilo koje starosne kategorije.

Patologija ima nekoliko varijanti. Uobičajenim oblikom se smatra bakterijska i abakterijska kronična bolest. U bakterijskom obliku, uzrok je patogen. Bakterija ulazi u tkivo prostate kroz urinarni trakt. Često infekcija postaje moguća zbog nezaštićenog seksualnog kontakta sa nosiocem bolesti. Bakterija se brzo kreće kroz uretralni kanal. Mikroorganizam uzrokuje postupnu promjenu zdrave mikroflore.

Prostata se nalazi u gornjem dijelu kanala ispod mjehura. Njegovi režnjevi čvrsto prianjaju uz zidove urinarnog trakta. Gornji dio organa je u bliskom kontaktu sa sfinkterom mjehura. Kada se mikrob proširi u gornji dio urinarnog sistema, uočava se infekcija sluznice prostate. Bakterija prodire u njegov subkortikalni dio.

Mikrob se aktivno razmnožava u organu. Patogen se hrani zdravim ćelijama. Pojavljuju se područja atrofiranog tkiva. Na takvom materijalu se formira flora, idealna za razvoj upalnog procesa. U pozadini upale, bakterije ostaju bez hrane. To povlači njihovu smrt. U ovom slučaju, patogeni proces traje.

Nakon uginuća mikroorganizama, vidljivi simptomi pacijenta nestaju. Čovjek ne osjeća nikakvu nelagodu. Ovaj oblik patologije je teže odabrati efikasan tretman. Često specijalisti moraju promijeniti tok terapije.

Abakterijski varijetet javlja se u velikoj grupi pacijenata. Razlog za ovaj oblik može biti mnogo faktora. Bolest se razvija uz traumu prepona, promjene temperature karlice, hormonalne skokove, gojaznost i sjedilački način života. Bolest pogađa ljude koji imaju sjedilačku profesiju ili provode puno vremena za računarom.

Ova patologija podrazumijeva postupno usporavanje cirkulacije krvi u zdjelici. Istovremeno, organi primaju manji volumen tvari potrebnih za stvaranje mladih stanica. Starenje tkiva je praćeno nakupljanjem mrtvog tkiva u određenim područjima prostate. Pod takvim materijalom se razvija upala.

Opasnost od prostatitisa leži u njegovom negativnom utjecaju na funkcije prostate.

Organ je odgovoran za nekoliko važnih procesa. U sloju žlijezda stvara se posebna tvar - sekret. Tajna je osnova za semenu tečnost. Subkorteks takođe luči određenu količinu hormona testosterona. U pozadini prostatitisa, ove funkcije se smanjuju.

Opasne posljedice

Bolest uzrokuje mnoge probleme pacijentu. Kod prostatitisa uočavaju se sljedeće negativne promjene:

 • erektilna disfunkcija;
 • pogoršanje parametara sperme;
 • pojava boli u različitim lokalizacijama.

Ako je erektilno stanje narušeno, uzbuđenje muškarca nestaje tokom kontakta. Takođe, smanjuje se i trajanje kontakta. U nekim slučajevima se opaža brza ejakulacija uz blago uzbuđenje. To dovodi do problema sa vašim partnerom.

Vrlo je važno dijagnosticirati prostatitis na vrijeme pomoću testova, to će ubrzati oporavak

Prostatitis je također prepun pogoršanja broja spermatozoida. Da bi došlo do trudnoće, sperma mora imati određene kvalitete. Kod zdravog pacijenta, spermatozoidi se aktivno kreću u sekretornoj tvari. Ako se dijagnosticira, sperma postaje gusta. U viskoznim sekretima, spermatozoidi se kreću sporije. Povećanje kiselosti uzrokuje smrt nekih zametnih stanica. Dugi tok bolesti je praćen primarnom muškom neplodnošću.

Mnogi pacijenti se žale na bolove na različitim lokacijama. Zbog upale se javlja bol prilikom mokrenja. Također, neugodne senzacije prate defekaciju i intimnost. Tokom ejakulacije može doći do akutnog nepodnošljivog bola. Ako muškarac ima takav simptom, on prestaje da ima seks.

Iz tih razloga morate znati da li je intimnost moguća kod prostatitisa.

Razlozi zabrane intimnosti

Ne dozvoljavaju svi doktori seksualni odnos uz dijagnozu. Postoji nekoliko faktora zabrane. Seks je zabranjen iz sljedećih razloga:

 • bakterijska priroda bolesti;
 • akutni oblik patologije;
 • razvoj dodatnih komplikacija.

Kod bakterijskog prostatitisa seks je zabranjen. Ovaj oblik izazivaju patogeni mikroorganizmi. Patogene bakterije nalaze se u mikroflori uretralnog kanala, prostate i mokraćnog mjehura. Prilikom nezaštićenog kontakta neki od opasnih mikroorganizama ulaze u žensku vaginu. Postoji opasnost od infekcije partnera. Uz pravilan tretman, muškarac se ne može u potpunosti riješiti prostatitisa. U ovom slučaju, oba partnera trebaju liječenje.

Seks se takođe ne preporučuje u akutnim stanjima. Akutni tip prostatitisa prati nekoliko negativnih znakova. Čovjek pokazuje blagi porast tjelesne temperature. Postoji i akutni bol tokom intimnosti. U nekim slučajevima, patogena tečnost se oslobađa iz uretre. Iz tog razloga, stručnjaci ne preporučuju seks tokom perioda pogoršanja.

Specijalna gimnastika za prostatitis jača i muško i žensko tijelo

Neki doktori tvrde da seksualni odnos izaziva dodatne komplikacije u toku bolesti. Kod pretjeranog intenziteta seksualnih kontakata, bolešću oslabljena žlijezda prestaje ispravno raditi. Takođe, pogrešan izbor držanja može biti praćen dodatnim pritiskom na upaljena tkiva. Povećan pritisak je praćen brzim širenjem upale duž zidova prostate.

Seks se također ne preporučuje zbog planiranja trudnoće. Prostatitis podrazumijeva patološke promjene u funkcioniranju organa. Sekretorna baza se zgušnjava i postaje viskozna. U ovom stanju, spermatozoidi gube kvalitete neophodne za oplodnju. Čak i ako dođe do trudnoće sa takvim kvalitetom sperme, fetus nije uvijek sposoban za pravilan razvoj. Povećava se rizik od rođenja djeteta s različitim patologijama.

Kada je intimnost korisna

Ali, pored negativnih aspekata, seks u prisustvu prostatitisa ima i niz pozitivnih kvaliteta. Posebno je važan za liječenje abakterijskih oblika bolesti. Vjeruje se da seksualni odnos ima sljedeće pozitivne kvalitete:

 • dodatna stimulacija zidova organa;
 • uklanjanje viška sekreta;
 • povećana cirkulacija krvi u zdjelici;
 • ubrzavanje procesa ozdravljenja.

Seks dodatno blagotvorno djeluje na zidove organa. Ovaj efekat ima slična svojstva kao i masaža prostate. Za liječenje kroničnog prostatitisa i prevenciju bolesti, preporučuje se podvrgnuti tečaju masaže. Manualni uticaj se vrši kroz rektum. Masaža žlijezde uzrokuje ubrzanje protoka krvi u njena tkiva. U tom slučaju se eliminiraju opasni mikroorganizmi, smanjuje se intenzitet upale i eliminira se zagušenje.

Tokom seksualnog odnosa u određenom položaju vrši se pritisak na prednji zid prostate. Pri određenoj učestalosti trenja takav pritisak izaziva efekte slične masaži organa. Iz tog razloga se preporučuje odabir određene pozicije i učestalosti pokreta tokom seksualnog odnosa.

Glavna prednost seksa je povećanje dotoka krvi u karlične organe. Krvna tečnost je izvor hranljivih materija i korisnih materija za sve sisteme i tkiva. Sadrži veliki broj crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca su odgovorna za hvatanje molekula zraka s površine kože. Molekula supstance je fiksirana u udubljenju na površini crvenih krvnih zrnaca. Kroz vaskularni sistem, crvena tijela distribuiraju kiseonik do unutrašnjih organa. Ubrzavanje cirkulacije krvi pomaže povećanju nivoa kiseonika u karličnim organima.

Muškarac sa abakterijskim oblikom prostatitisa ima koristi od intimne intimnosti sa ženom

Povećanje opskrbe korisnim mikroelementima također uzrokuje aktivnu proliferaciju stanica tkiva. Ćelije počinju da se dele. Mlada tkiva zamjenjuju oštećena i mrtva područja. Istovremeno, intenzitet upale je značajno smanjen. Oblik prostate se obnavlja.

Seks je koristan i za otklanjanje ustajalog sekreta iz prostate i sjemenovoda. Zbog prostatitisa povećava se viskoznost sekreta. Zbog toga se dio ejakulata pohranjuje na zidove sjemenovoda i prostate. Patogeni materijal se može ukloniti samo tokom intimnosti. Međutim, ponovni kontakt se ne preporučuje. Nakon što se žlijezda očisti od patogenih sekreta, njena aktivnost se postupno obnavlja. To ima pozitivan učinak na kvalitet sjemene tekućine.

Sva ova pozitivna svojstva seksualnog života ubrzavaju proces ozdravljenja. Liječenje u ovom trenutku pomaže u brzom uklanjanju bolesti.

Pravila seksualnog života

Ne znaju svi pacijenti o posebnostima seksa s prostatitisom. Intimnost tokom perioda bolesti treba da se sprovodi po određenim pravilima. Doktori muškarcima daju sljedeće preporuke:

 • redovni seksualni život;
 • korištenje kontracepcije;
 • poštivanje pravila intimne njege;
 • redovne posjete specijalistu;
 • odbijanje dodatnih sredstava po kontaktu.

Glavni zadatak muškarca je da ima redovan seksualni život. Seks treba obavljati najmanje jednom u dva dana. Sa takvim brojem kontakata, prostata ima sposobnost da se brzo oporavi i proizvede potrebnu količinu novog ejakulata.

Rijetki seksualni kontakti su štetni ako imate dijagnozu prostatitisa. Kod nepravilnog seksa uočavaju se negativne promjene u aktivnosti prostate. Oni su prepuni pogoršanja zdravlja muškarca i poremećaja hormonskog sistema. Ako muškarac ne može imati redovan seksualni život sa prostatitisom, potrebno je potpuno suzdržati se od intimnosti za vrijeme liječenja.

Nezaštićeni seks može izazvati opasne posljedice za ženu

Svaki seksualni kontakt mora biti obavljen upotrebom kontracepcije. U tu svrhu se koristi kondom. Proizvod od lateksa sprečava ulazak patogenih mikroorganizama u ženski reproduktivni sistem. Kondom sprječava rizik od infekcije seksualnog partnera. Upotreba prekinutog snošaja kod prostatitisa ne može zaštititi ženu od infekcije.

Ovo pravilo je posebno važno za planiranje parova. Ako muškarac ima upalu prostate, par treba pažljivo zaštititi do kraja terapijskih mjera. Začeće s prostatitisom opasno je za daljnji razvoj fetusa.

Ne poštuju svi muškarci pažljivo pravila intimne njege. To uzrokuje bakterijsku infekciju. Kako biste izbjegli dodatnu infekciju tokom seksa, treba se pridržavati svih pravila intimne higijene.

Šta još trebate znati

Prije spolnog odnosa potrebno je očistiti penis od nakupljanja sekretorne sluzi ispod kožice. Da biste to učinili, morate koristiti poseban gel. Čišćenje treba ponoviti nakon intimnosti. Donje rublje treba mijenjati svaki dan ili nakon kupanja. Peškir i sapun treba koristiti pojedinačno. Održavanje higijene omogućava uretralnom kanalu da se brzo riješi patogene mikroflore.

Ljekari također ne preporučuju korištenje dodatnih sredstava za stimulaciju tokom seksualnog odnosa. Kako bi poboljšali pozitivne senzacije, mnogi parovi koriste lubrikante, gelove i dodatke. Svi ovi lijekovi uzrokuju promjene u mikroflori genitalnih organa. Kod prostatitisa, takva promjena je puna razvoja komplikacija. Tok bolesti postaje znatno komplikovaniji. Iz tog razloga, par treba da izbegava dodatne stimulanse tokom perioda lečenja.

Također je greška koristiti tablete za vraćanje erekcije. Takvi lijekovi uzrokuju povećan protok krvi u kavernozna tijela penisa. Kada se koristi, krv se fiksira u organu nekoliko sati. Produžena ekscitacija na pozadini prostatitisa prepuna je razvoja snažnog zadebljanja membrane prostate. To dovodi do pogoršanja stanja pacijenta.

Liječenje upale prostate treba da bude praćeno medicinskim nadzorom. Samo specijalista može dati preporuke o intimnosti tokom terapije prostatitisa. Poštivanje svih pravila dovodi do brzog obnavljanja muškog seksualnog zdravlja.